Veľkonočný šalát bez majonézy: 4 chutné recepty

Lahodné šaláty, napríklad veľkonočné bez majonézy, tiež existujú a potešia svojou chuťou. Majonézu do šalátu nepridávajte, ak chcete ľahšie fit jedlo. Navrhujeme, aké dresingy použiť namiesto majonézy a uvádzame recepty na lahodné a ľahké veľkonočné šaláty vrátane: vegánskeho šalátu s cviklou a šalátu s fazuľou a mätou.

Veľkonočné šaláty bez majonézy sú diétnejšie a majú oveľa menej kalórií. Ak nechcete na Veľkú noc prerušovať diétu alebo si len chcete pripraviť ľahšie šaláty, použite tieto recepty. Pripravili sme 4 receptov, ktoré sú osviežujúce, jarné a na Veľkú noc ako stvorené. Nenájdete v nich ani gram majonézy.

Čo možno pridať do šalátu namiesto majonézy?

Ak máte svoj obľúbený recept na šalát, ale obsahuje majonézu, môžete si toto jedlo ľahko upraviť. Čo pridať do šalátu namiesto majonézy, aby si zachoval podobnú chuť a štruktúru? Nižšie sú uvedené niektoré návrhy.

  • Prírodný jogurt alebo grécky jogurt – najvhodnejšia verzia dresingu bez majonézy.
  • Rozmixované zrelé avokádo – má rovnako krémovú štruktúru, je zdravšie a menej kalorické. Pre majonézovú chuť pridajte do roztlačeného avokáda himalájsku soľ a citrónovú šťavu.
  • Tvarohová majonéza - Tvaroh zmiešame s uvareným vajíčkom, horčicou a soľou.
  • Dresing z olivového oleja – ak šalát, ktorý si vyberiete, nepotrebuje typický krémový dresing, môžete pridať ľahší dresing na báze olivového oleja,korenia, citrónovej šťavy alebo jablčného octu a prípadne medu.
  • Fazuľová majonéza – Bielu fazuľu zmiešame s trochou octu, soli a horčice. Pridáme vodu z plechovky fazule, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu majonézy.
  • Vegánska majonéza – veľa vegánskych majonéz má oveľa menej kalórií ako klasická majonéza. Ich chuť je klamlivo podobná tradičnej vaječnej majonéze.

1. Zeleninový šalát bez majonézy

Klasickým zeleninovým šalátom je, samozrejme, sila varenej zeleniny, ale aj veľa kalórií, ktoré pochádzajú z dresingu na báze majonézy. Pripravte si fit verziu klasického zeleninového šalátu. Všetky suroviny na zeleninový šalát pripravíme ako predtým. Majonézový dresing nahradíme len zdravším a menej kalorickým:

  • Hustý grécky jogurt vymiešame s lyžičkou horčice, korením a soľou.
  • Ak vás zeleninový šalát s jogurtom neláka, vsaďte na prechodnú možnosť: zmiešajte majonézu s prírodným jogurtom, aby ste dosiahli dostatočne dobrú chuť a znížili kalórie takmer o polovicu.

Ingrediencie:

  • 2 uvarené cvikly,
  • biela cibuľa,
  • 4 nakladané uhorky,
  • plechovka hrášku,
  • 200 g prírodného jogurtu,
  • 150 g údenej makrely,
  • 4 polievkové lyžice kapary,
  • soľ,
  • korenie,
  • 3 vajcia,
  • žerucha
  1. Cviklu, uhorky a cibuľu nakrájame na malé kocky.
  2. Cibuľu oparíme vriacou vodou a dôkladne scedíme.
  3. Zmiešame hrášok s prírodným jogurtom. Pridáme nakrájané kapary, dochutíme soľou a korením.
  4. Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky nakrájame na kocky, žĺtky rozdrobíme.
  5. Spodnú časť šalátu navrstvíme: ½ cvikly, ½ uhorky, ½ bielka, ½ cibule, ½ údenej makrely. Zalejeme polovicou hráškovej omáčky.
  6. Ďalej vrstvíme: zvyšok cvikly, zvyšok uhoriek, zvyšok bielkov, zvyšok cibule, zvyšok makrely. Dôkladne zakryjeme zvyšnou vrstvou hráškovej omáčky a vrstvu vyhladíme. Na vrch poukladáme rozdrobené žĺtky a šalát ozdobíme žeruchou.

2. Veľkonočný šalát s ananásom, kuracím mäsom a kari bez majonézy

Ingrediencie:

  • 2 kuracie prsia,
  • 4 hrubé plátky ananásu
  • konzervované bambusové výhonky,
  • kari korenie,
  • korenie,
  • červená cibuľa,
  • pár hrstí čínskej kapusty,
  • pár lyžíc gréckeho jogurtu.

Spôsob prípravy:

  1. Kuracie prsia obalíme v kari.
  2. Kuracie prsia ugrilujeme na elektrickom grile alebo grilovacej panvici.
  3. Kurča nakrájame na kocky.
  4. Bambusové výhonky scedíme a nakrájame na 2 cm kúsky.
  5. Ananás a papriku nakrájame na kocky, cibuľu na pierka. Nakrájame čínsku kapustu.
  6. Zmiešame grécky jogurt s niekoľkými lyžičkami kari.
  7. Všetky ingrediencie na šalát zmiešame s kari dresingom.

3. Veľkonočný vegánsky šalát s cviklou, údeným tofu a slnečnicovými semienkami

Ingrediencie:

  • plechovka bielej fazule,
  • 4 veľké varené cvikly,
  • kocka údeného tofu,
  • 4 polievkové lyžice slnečnicových semienok,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 8 veľkých ďatlí,
  • hrsť lucernových klíčkov

Spôsob prípravy:

  1. Cviklu a tofu nakrájame na kocky s priemerom asi 1 cm.
  2. Ďatle nasekáme nadrobno, fazuľu scedíme.
  3. Cviklu zmiešame s tofu, nakrájanými datľami, fazuľou, klíčkami lucerny.
  4. Šalát pokvapkáme olivovým olejom a posypeme opraženými slnečnicovými semiačkami.

4. Veľkonočný šalát s fazuľou, fetou a mätou

Ingrediencie:

  • balenie (400 g) mrazenej fazule,
  • 150 g syra feta,
  • pol zväzku mäty,
  • varené vrecko jačmenných krúp,
  • sušené cesnakové vločky,
  • 3 lyžice nerafinovaného repkového oleja

Spôsob prípravy:

  1. Fazuľu uvaríme al dente podľa návodu na obale.
  2. Syr nalámeme na malé kúsky. Nasekáme mätu.
  3. Zmiešame fazuľu s uvarenými krúpami, mätou a repkovým olejom. Prisypeme fetu a jemne premiešame.
  4. Vrch šalátu posypeme lupienkami cesnaku.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz