Užite si grilovaciu sezónu s chutnými domácimi hamburgermi

Grilovacia sezóna je tu a nič neoslávi letné dni viac ako rodinné stretnutia, kde sa s radosťou hrajú detské hlasy a vôňa grilovaného jedla sa šíri vo vzduchu. A ak je jedným z vašich obľúbených pokrmov hamburger, máme pre vás skvelé recepty na prípravu chutných domácich hamburgerov.

Klasický grilovaný burger

Tento klasický mäsový burger nie je originálny ani nejako extra veľkolepý, no určite si pochutnáte. Kvalitné mäso a čerstvé suroviny sú tajomstvom tohto jedla – neoplatí sa na nich preto príliš šetriť.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 600-700 g mletého mäsa (najlepšie entrecote, môžete požiadať o mletie v obchode),
  • trochu slnečnicového alebo repkového oleja,
  • 4 hamburgerové žemle,
  • 2 nakladané uhorky nakrájané na podlhovasté plátky,
  • 1 väčšia alebo 2 menšie paradajky,
  • 2 veľké listy rímskeho šalátu,
  • horčica, kečup a omáčka tisíc ostrovov,
  • soľ a korenie.

Príprava:

Mleté mäso zmiešame v miske s lyžičkou soli a korením. Vytvarujeme z neho medailóniky s hmotnosťou asi 150 g. Rozohriaty gril zľahka pomastíme olejom, ktorý zabráni prilepeniu mäsa. Kotlety opekáme asi 5 minút z každej strany. Mäso by sa nemalo stláčať špachtľou, aby z neho nevytiekla šťava. Vyprážané mäso vyberte kliešťami z grilu a nechajte pár minút odstáť.

Počas tejto doby ogrilujte hamburgerové žemle (zvnútra) na grile tak, aby mierne zhnedli. Spodné časti žemlí potrieme horčicou, na ktoré potom poukladáme list šalátu a osmažené hamburgery. Potom na ne poukladáme kyslé uhorky, paradajky a všetko zalejeme vybranou omáčkou. Zakryte ho vrchnou časťou žemle.

Klasický cheeseburger

Hovädzí burger sa dá ľahko zmeniť na cheeseburger. Po vybratí medailónu z grilu naň položte plátok obľúbeného syra (môže to byť čedar, maasdamer, dokonca aj domáci sokół). Zvyšok ingrediencií a príprava sa nelíši od klasického burgeru, no chlebíček získa výraznejšiu chuť.

Kurací Burger

Kurací burger je skvelou alternatívou pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu jesť červené mäso. Jeho príprava je ešte jednoduchšia!

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 2 kuracie prsia,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja, 
  • 1 čajová lyžička sladkej mletej papriky;
  • ½ lyžičky mletej pálivej papriky,
  • ½ čajovej lyžičky soli;
  • ½ čajovej lyžičky sušeného rozmerínu, 
  • 4 hamburgerové žemle,
  • hrsť čerstvých listov špenátu alebo šalátu,
  • 4 lyžice horčice.

Príprava:

Kuracie prsia očistíme a na doske pozdĺžne prekrojíme na polovice. Olivový olej zmiešame s pálivou a sladkou paprikou, soľou a rozmarínom. Mäso potrieme marinádou a necháme 20 minút odstáť. Žemle rozrežte na polovicu a položte ich na rozpálený gril vnútornou stranou nadol a mierne ich opečte. Po vybratí žemlí položíme kúsky mäsa na gril a grilujeme z oboch strán niekoľko minút, kým mäso nezhnedne. Spodky žemlí potrieme horčicou, poukladáme kuracie mäso, pridáme pár lístkov čerstvého špenátu alebo hlávkového šalátu. Voliteľne môžete pridať aj tenký plátok mozzarelly. Prikryjeme ho druhou polovicou žemle.

Šošovicové hamburgery

Zaujímavá ponuka pre nejedákov mäsa (ale nielen!). Šošovica je skvelou náhradou hovädzieho mäsa a je veľmi sýta.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 350 g červenej šošovice, 
  • 3 jarné cibuľky,
  • ½ zväzku petržlenu,
  • 4 listy čerstvej mäty,
  • 1 čajová lyžička sladkej, sušenej papriky,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • soľ,
  • ½ šálky strúhanky,
  • vajcia,
  • kukuričná krupica,
  • olej na vyprážanie,
  • 4 hamburgerové žemle,
  • paradajka,
  • uhorky,
  • hrsť špenátových listov,
  • horčica, kečup alebo iná omáčka podľa výberu.

Príprava:

Šošovicu uvaríme v hrnci s trochou vody. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a mätu, prelisovaný cesnak, papriku a soľ podľa chuti. Všetko zmiešame v miske s roládou a vajíčkom a hmotu vymiesime (ak je príliš tekutá, treba pridať ešte chlieb). Z masy vytvarujeme rezne, obalíme ich v krúpach a opečieme z oboch strán na panvici na rozpálenom oleji do zlatista.

Žemle opečieme na grile zvnútra von. Dno potrieme horčicou, poukladáme špenátové listy a opražený burger. Obložíme plátkami paradajok a uhorky a nakoniec polejeme omáčkou podľa vlastného výberu. Celé to môžete ozdobiť klíčkami. Zakryte burger vrchnou časťou žemle.

Domáce hamburgery sú lahodným a sýtym nápadom na večeru. Dúfame, že niektorý z našich receptov využijete pri letnej grilovačke. Dobrú chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz